Afgelopen week toonde het Nederlandse Van Gogh museum in Hongkong een wereldprimeur: enkele driedimensionale reproducties van beroemde werken van Vincent van Gogh. Het nieuws kreeg volop aandacht in de internationale media.
Er is echter een klein ‘minpuntje’ aan deze mooie, nieuwe ontwikkeling; de prijs maakt de Van Gogh 3D reproducties alleen betaalbaar voor ‘the happy few’.

Het bedrijf FormArt uit Valkenswaard heeft een technologie ontwikkeld waarmee reproducties, inclusief de door de kunstenaar aangebrachte ‘klodders’ verf, ook voor een breed publiek betaalbaar zijn.

Ongeveer negen jaar geleden startte het Brabantse bedrijf met de ontwikkeling van deze technologie. Vanaf het begin was het doel om de originele creatie exact te reproduceren, zodat het niet of nauwelijks van het origineel te onderscheiden zou zijn, dus inclusief alle oneffenheden op het doek. Een tweede belangrijke doelstelling was om een acceptabele prijs te kunnen hanteren.

Met hulp van o.a. TNO en Philips Research werden de meest moderne technologieën op het gebied van 3D scannen, dataverwerking en kleurenmanagement samengesmeed tot een uniek, gepatenteerd procedé.
Het resultaat is verbluffend! De FormArt 3D Art-print heeft de “look & feel” van een echt schilderij. Alleen kenners zien het verschil tussen de 3D Art-print en het origineel!

FormArt is nu een jaar actief op de markt. In dit jaar werden projecten gerealiseerd met diverse kunstenaars, waaronder Arjan van Arendonk, Sam Drukker, Gerdine Duijsens, Cole Morgan en Jacques Tange. De kunstenaars zijn niet alleen enthousiast over de reproducties, zij ontdekken ook nieuwe kunstvormen.

Inmiddels hebben ook musea de weg naar FormArt gevonden. Het legermuseum liet bijvoorbeeld een 3D Art-print maken van een werk uit haar collectie van Jan Hoynck van Papendrecht.
En de prijs? Dankzij de hoogwaardige technologie en het doordachte proces hoeft een natuurgetrouwe 3D reproductie van een schilderij bij FormArt niet veel duurder te zijn dan een zeefdruk van goede kwaliteit.

Graag willen wij deze nieuwe en veelbelovende technologie van Brabantse bodem aan u toelichten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcella Roks (mob. +31 6 81 46 09 45)